Zeyrek Çinili Hamam, hamam olarak kullanılmaya başlamadan önce ilk ve son kez kapılarını "Kalıntıların Şifası" adını taşıyan özel bir güncel sanat sergisiyle açtı.
İstanbul'un tarihi yarımadasında yer alan, Mimar Sinan tarafından 16. yüzyılda inşa edilen Zeyrek Çinili Hamam, titizlikle gerçekleştirilen 13 yıllık restorasyon çalışmalarının ardından, hamam olarak kullanılmaya başlamadan önce ilk ve son kez kapılarını "Kalıntıların Şifası" adını taşıyan özel bir güncel sanat sergisiyle açtı.
Zeyrek Çinili Hamam'ın kurucu direktörü Koza Güreli Yazgan, 2010 yılında aldıkları bu tarihi alanı başlangıçta hamam olarak işletme niyetinde olduklarını ancak yapılan restorasyon süreci sırasında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait birçok önemli obje ve çini keşfedildiğini söyledi. Bu önemli keşifler, hamamın yeniden bir müze olarak tasarlanmasına ilham verdi. Tüm bu kompleks hamam binası, Zeyrek Çinili Hamam Müzesi, Bizans sarnıçları ve arkeolojik eserlerin sergilendiği bahçesiyle 3 bin metrekareye yayılıyor.
Serginin küratörü Anlam De Coster, Zeyrek Çinli Hamam'ın tarihine ve mimarisine odaklanarak, bu serginin hem sembolik hem de mimari açıdan özel bir mekânı temsil ettiğini ve sanatçılara bu mekanla özgürce etkileşim kurma fırsatı sunduğunu belirtti. Sergide yer alan 22 sanatçının içinde hamamın tarihine, mimarisine ve sembolizmine yanıt veren eserler üretmek üzere mekana özgü çalışan 10 sanatçı bulunuyor.
"Kalıntıların Şifası" adını taşıyan sergi, tarihi, toplumsal ve ruhsal yıkımın onarılma sürecinin insanlar üzerindeki etkisini vurguluyor. Serginin temel amacı, bu kalıntıların hem somut hem de soyut anlamda, ziyaretçilerin duygusal ve düşünsel dünyalarını etkileyerek dönüştürmesine yardımcı olmaktır.
Zeyrek Çinili Hamam, 30 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 30 Kasım’a kadar uzatılan serginin etkinlik takvimi de zeyrekcinilihamam.com üzerinden takip edilebilir.